RESEPI

Ompok Baya...

Resepi bonda or mak dan Arwah Wo (nenek)...



RESEPI....

1) Bawang merah, bawang putih, cili hidup, kunyit hidup, air....di blend together-gether...air jangan banyak k...lagi pekat lagi sedap...

2) Sediakan mangkuk besar seperti di atas. Yang atas ni untuk seekor ikan patin...jika nak masak lebih...besarkanlah mangkuknya....tuangkan bahan yang di blend tadi dalam mangkuk...

3) Masukkan serai 2 batang...ketuk-ketuk dengan anak batu penumbuk

4) Masukkan daun kunyit yang telah dikoyak-koyak...

5) Masukkan ikan...ikan patin boleh or ikan keli or ikan temenung.....or ikan kembung...ikan yang isinya gebu-gebu gitu :)

6) Cili kering yang di blend, asam keping,...jika tak de kunyit hidup kunyit serbuk pun ok...

7) Last secubit garam buloh (lagi sihat), gula skit jer....

Then....tak tumis tau....masak rebus jer....jgn terlebih kacau...nanti hancur isi ikan...sebelum angkat masukkan bendi ker, timun ker, bendi ker...

Agak-agak ikan dah masak dan kuah dah menggelegak...angkat dan hilang...

Baca bismillah....then MAKANNNNNN.....nak sedap lagi makan dengan kicap....

SELAMAT MENCUBE YER!!!!! KAK FINA AND KAK ATIE.....




Comments